We nodigen iedereen uit om actief mee te denken over de varianten die onderzocht worden, het milieueffectonderzoek van de varianten en de wijze waarop we belanghebbenden willen betrekken.
Het startdocument is het beginpunt voor het voorbereiden van ruimtelijke besluiten en het opstellen van een (milieu)effectrapport (MER) voor het Rivierklimaatpark IJsselpoort. Het bestaat uit twee delen: de participatieaanpak en de onderzoeksaanpak.
De participatieaanpak beschrijft wie bij de planuitwerking betrokken worden, waarom, wanneer en op welke manier.
De onderzoeksaanpak legt uit welke varianten we onderzoeken en welke (milieu)effecten in beeld worden gebracht. Deze informatie gebruiken we bij de keuze voor de voorkeursvariant.
Wij zijn benieuwd naar uw mening
De provincie Gelderland en de andere betrokken partners nodigen iedereen uit om hun mening te geven over de plannen, het milieueffectonderzoek en de manier waarop belanghebbende betrokken worden. U kunt ook alternatieve oplossingen aandragen voor de opgaven in het gebied, als deze:
- passen binnen de bestaande plannen voor het Rivierklimaatpark IJsselpoort (de Intergemeentelijke Structuurvisie);
- een goede oplossing bieden voor de problemen in het gebied;
- technisch mogelijk zijn, betaalbaar en wettelijk toegestaan;
- duurzaam en beheersbaar zijn;
- passen binnen de voorgenomen planning.
Wat gebeurt er daarna?
Na het verzamelen van alle reacties en adviezen, bekijken we of extra varianten of effecten onderzocht moeten worden en of het onderzoeksplan voor het MER compleet is. We verwachten begin 2025 een voorkeursvariant te kiezen. Deze variant werken we verder uit tot een definitief plan, dat begin 2026 ter inzage komt. De verwachting is dat alle werkzaamheden eind 2030 klaar zijn.
Wie stellen het startdocument vast?
De stuurgroep van Rivierklimaatpark heeft ingestemd met het startdocument. De colleges van gemeente Rheden en provincie Gelderland en Rijkswaterstaat hebben het stuk bestuurlijk vrijgegeven voor ter inzagelegging. Zij zullen uiteindelijk de projectbesluiten en het omgevingsplan vaststellen of aan bevoegd gezag ter vaststelling voorleggen.
Om het indienen van een reactie op het startdocument niet ingewikkelder te maken dan nodig, coördineert provincie Gelderland de ter inzagelegging. Dat betekent dat reacties naar de provincie gestuurd kunnen worden. Het is dus niet nodig om de reactie ook nog naar de gemeente of Rijkswaterstaat te sturen.
Waar is het startdocument te vinden?
Vanaf 20 juni ligt het startdocument ter inzage en is het digitaal in te zien op de website van het project. De stukken liggen ook ter inzage in de gemeentehuizen van Rheden, Zevenaar en Westervoort en het provinciehuis in Arnhem. Op de website kunt u ook lezen hoe u een reactie kunt indienen.