De voorkeursvariant, wat is dat ook al weer precies? Het is eigenlijk een combinatie van de beste ideeën uit de varianten die we hebben onderzocht. Het is een schetsontwerp, wat betekent dat het ontwerp nog niet helemaal op detailniveau uitgewerkt is. De belangrijkste keuzes zijn echter wel gemaakt. We hebben al een idee van de ruimte in het gebied, die we nodig hebben om plannen te realiseren. De details werken we later uit in de volgende fase, die moet leiden tot een ontwerp op basis waarvan we vergunningen kunnen aanvragen.
Totstandkoming keuze voorkeursvariant
De definitieve keuze voor de voorkeursvariant ligt bij het bestuurders van de 9 samenwerkingspartners. Ons projectteam zorgt voor een goed onderbouwd advies, dat hen helpt bij het maken van deze beslissing. We verwachten dat na het uitvoeren van de effectbeoordelingen ongeveer 80% van de keuzes al helder zijn. Deze ‘heldere keuzes’ leggen we, met een duidelijke onderbouwing, ter goedkeuring voor aan de bestuurders.
Sommige keuzes zijn wat ingewikkelder (ongeveer 20%). Dit komt doordat er bijvoorbeeld tegenstrijdige belangen spelen of omdat de kosten erg hoog zijn. Bij deze ‘bestuurlijke keuzes’ geven we de bestuurders een overzicht van de voor- en nadelen, zodat zij een weloverwogen keuze kunnen maken. Om deze keuzes goed voor te bereiden, plannen we werksessies in met het kernteam en specialisten voor de thema’s rivierkunde, ecologie en kosten. In deze sessies bespreken we de resultaten van de effectbeoordeling en maken we de afwegingen steeds concreter.

Schematische weergave van de route naar de voorkeursvariant
Waar staan we nu?
De eerste ronde globale effectbeoordeling is afgerond. Per deelgebied hebben we gekeken of er ontwerpwijzigingen of aanvullende onderzoeken nodig zijn. Daarnaast halen we ideeën en feedback op bij stakeholders, tijdens (keukentafel)gesprekken en gebiedstafels.
Hoe verder?
Met de verzamelde input verbeteren we de ontwerpen. Deze geoptimaliseerde ontwerpen nemen we mee in een tweede ronde effectbeoordeling. Zodra we daar de resultaten van hebben, organiseren we een inloopbijeenkomst. Daarna beoordelen we opnieuw alle ontwerpen en werken we de varianten verder uit.
Uiteindelijk leiden al deze stappen tot een conceptadvies voor de voorkeursvariant. Hierin leggen we de gemaakte keuzes vast, inclusief onderbouwingen en mogelijke dilemma’s. Dit advies vormt de basis voor het besluit van het bestuur, dat naar verwachting rond de zomer van 2025 een definitieve keuze zal maken.