DNA Rivierklimaatpark IJsselpoort in kaart

11-02-2019 1299 keer bekeken 0 reacties

Vijf studenten van hogeschool Van Hall Larenstein brachten het DNA van Rivierklimaatpark IJsselpoort in kaart en maakten een informatieve en inspirerende website. Die kan helpen om bij toekomstige ontwikkelingen rekening te houden met de cultuurhistorische landschapswaarden in het gebied.

Wie nu eens écht wil weten hoe het landschap in Rivierklimaatpark IJsselpoort in elkaar zit en hoe het tot stand is gekomen, moet snel een kijkje nemen op de website die vijf studenten van hogeschool Van Hall Larenstein maakten.

Op de site vind je een landschapsbiografie, de stamboom van het gebied en een landschapskaart, met daarop het stuwwallandschap en het rivierenlandschap uitgebreid toegelicht.

Een tijdlijn laat de ontwikkeling in de loop der tijd zien: van een gebied met vooral loofbos met een klein kabbelend beekje, tot het huidige cultuurlandschap met de flinke IJssel: alle fasen zijn in kaart gebracht. De vijf studenten verkenden hiervoor het gebied op de fiets, bestudeerden allerlei (historische) kaarten en deden literatuuronderzoek.

Gebied toegankelijk in kaart gebracht

“Een hele leuke opdracht”, zegt Jens de Goede enthousiast. Hij studeert land- en watermanagement. Collega Dafne van den Bighelaar doet tuin- en landschapsinrichting, net als Remko Dijkstra. De twee andere studenten - Marieke de Groot en Geert Venner - studeren bos- en natuurbeheer.

Opgeteld een heleboel specialistismen bij elkaar. De samenwerking leverde dan ook een compleet plaatje op. “Toen we ons verhaal presenteerden aan stakeholders in het gebied, was de informatie voor een aantal deels echt nieuw”, vertelt Dafne. “We kregen enthousiaste reacties.”

Rekening houden met cultuurhistorie

De studenten hopen dat hun werk bijdraagt aan de kwaliteit van de herinrichting van het Rivierklimaatpark IJsselpoort. “Stel dat je voor de opwekking van duurzame energie een zonnepark wilt plaatsen, doe dat dan in een deel van het gebied waar dit goed past”, illustreert Jens. Zo laat de landschapskaart zien dat de laatst ontgonnen komgronden een rechte structuur hebben. “Hier kun je die panelen dan goed inpassen”, vindt Jens. Het is maar één voorbeeld. De website kan voor veel meer plannen handvatten bieden om rekening te houden met het cultuurhistorische DNA van het gebied.

 

Foto: screenshot website 'DNA van het Rivierklimaatpark IJsselpoort'

 

 

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen