Wie aan komt rijden bij recreatiepark De Veerstal in Lathum, ziet een opvallend bord dat bezoekers alvast welkom heet. Erop prijkt een mooie gans. Niet voor niets, meldt directeur Arjan Heebink even later. “Gasten komen hier graag de watersport beleven in een groen decor.” Die mooie natuur is zeker een ‘trekker’, maar zijn gasten komen niet alleen voor rust en natuur. Oók voor ‘beleving’ op en rond het water.
“Mijn vader stopte eind jaren zestig met het boerenbedrijf en begon een camping toen het Rhederlaag werd gegraven”, vertelt Heebink. In circa vijftig jaar tijd ontwikkelde die zich tot het huidige bloeiende recreatiepark met huisjes, mogelijkheden voor dagrecreatie, een indoorspeeltuin, bowling, een restaurant en een jachthaven. Toeristen uit met name Arnhem en omgeving en de Achterhoek weten De Veerstal goed te vinden voor dagrecreatie. En in de huisjes verblijven opvallend veel Duitsers, die gek zijn op het watersportgebied bij Lathum.
Vogelwerkgroep is voor behoud leefgebied voor vogels
Ruud Reddingius, al decennia lid van de Vogelwerkgroep Arnhem, is vooral geïnteresseerd in behoud van een veilig leefgebied voor vogels in de uiterwaarden, vertelt hij. “Het Rhederlaag heeft speciaal aantrekkingskracht op ganzen, die er graag slapen. Ook foerageren ze er graag in de omgeving. Andere vogels die je er veel ziet, zijn eenden en futen.”
Met driehonderd leden is de Vogelwerkgroep Arnhem één van de grootste vogelverenigingen van ons land. De vereniging biedt veel informatie over de beste vogelkijkplekken en organiseert lezingen, excursies en cursussen om (aankomend) vogelaars in te wijden in het bestuderen en determineren van soorten vogels.
Ook zetten de verenigingsleden zich in voor onderzoek, onder meer door vogelsoorten te tellen en verblijfplekken in kaart te brengen. En dan is er nog de afdeling Vogel- en natuurbescherming, die zich focust op bescherming van vogels en die in overleg gaat met overheden, natuurorganisaties en andere organisaties als vogelbescherming aan de orde is.
Over die ‘bescherming’ kan Reddingius kort zijn. “Wij zijn tegen elke vorm van uitbreiding van recreatiemogelijkheden bij het Rhederlaag.” Het waarom van dit standpunt mag duidelijk zijn: vogels houden er niet van om gestoord te worden door ‘de mens’. “De biodiversiteit holt achteruit en de natuur heeft het moeilijk. Dat geldt ook in dit gebied.”
Dat de Valewaard – pal naast recreatiegebied Rhederlaag gelegen – niet toegankelijk (meer) is voor publiek, is wat de vogelbeschermer betreft goed nieuws. De smalle uiterwaard is een internationaal beschermd vogelgebied en je kunt er met je verrekijker vanaf de IJsseldijk bij De Steeg veel vogels spotten.
Ook de recreant wil ergens naartoe
Ook Heebink is blij met de Valewaard. “Prima, vooral op slot houden voor publiek”, zegt hij. Wat hem betreft wordt ook een deel van de Velperwaarden – ook een broedplaats voor vogels als kieviten, grutto’s en wulpen – afgesloten voor publiek. “Maar het Rhederlaag zelf is gemáákt voor recreatie en ook de recreant wil ergens naartoe.” Bovendien: “Dit gebied vermindert ook de druk van het toerisme op de Veluwe. Het Rhederlaag trekt circa 500 duizend recreanten per jaar.”
Natuur en recreatie kunnen best hand in hand gaan, vindt Heebink, zeker als je die plekken dus goed afbakent en markeert. Hij heeft nu zelf plannen om zijn dagrecreatieterrein uit te breiden binnen het Rhederlaag, zodat er ’s zomers kort gekampeerd kan worden. “Onderdeel van het plan is dat we elders natuur terugbrengen ter compensatie. Denk aan een zwaluwwand en een ooibos, die zijn er nu nietEr zijn wat mij betreft kansen voor natuur, water én recreatie. Dat laatste is ook belangrijk voor de werkgelegenheid voor Lathum en Giesbeek. Ik heb 92 mensen aan het werk.”
Doorn in het oog: loslopende honden
Reddingius op zijn beurt vindt dat er al voldoende mogelijkheden zijn om te vissen, te fietsen, te wandelen en te varen in het gebied: meer is niet nodig. En: wat dan natuur ís, moet je ook daadwerkelijk beschermen. “Ik weet dat er in de Valewaard wél boten aanmeren. Er blijft plastic en ander afval achter.” En dat – zo mag duidelijk zijn – is uitermate slecht voor de natuur.
De Koppenwaard had wat betreft de vogelwerkgroep ook rustgebied mogen zijn voor vogels en andere natuur. Maar wat écht een doorn in het oog is: alle honden die overal los worden gelaten door hun baasjes. Wat dit betreft vinden de twee gesprekspartners elkaar helemaal. Zo verplicht Arjan Heebink zijn gasten om hun honden aan de lijn te houden en spreekt ze er ook op aan als dit niet gebeurt. Overal zijn voorzieningen zodat hondenbezitters hondenpoep makkelijk kunnen opruimen.
“Het zou goed zijn als in natuurgebieden echt gehandhaafd wordt”, onderstreept Reddingius. “Ik kom vaak in de Velperwaarden en dan merk ik dat zeker de helft van de honden niet is aangelijnd. Spreek je eigenaren erop aan, dan krijg je een grote mond. Terwijl honden niet alleen vogels verstoren, maar ook het wild dat er zit.”
Foto: Ruud Reddingius van Vogelwerkgroep Arnhem (links) en Arjan Heebink van recreatiepark De Veerstal (rechts).