De plannen zijn tot stand gekomen met inbreng van inwoners, belangenvertegenwoordigers, agrariërs en andere ondernemers. Belangen zijn zorgvuldig meegewogen. Zo kon een evenwichtig plan tot stand komen dat zorgt voor toegankelijke uiterwaarden die klimaatextremen kunnen blijven opvangen. Met ruimte voor rijke natuur, duurzame landbouw, recreatie, scheepvaart en bedrijvigheid. De komende tien jaar verandert het riviergebied daarmee in een aantrekkelijke, veilige en toekomstbestendige leefomgeving met de goed bevaarbare IJssel als betrouwbaar middelpunt.
Partners zetten in op uitplaatsing Struyk Verwo in Westervoort
Eind 2019 lagen de Intergemeentelijke Ontwerpstructuurvisie en het bijbehorende milieueffectrapport zes weken ter inzage. Er zijn 66 zienswijzen ingediend. De zienswijzen bestonden uit complimenten voor het doorlopen proces en het gepresenteerde plan, maar bevatten ook een aantal kanttekeningen en suggesties voor het vervolg. Dit heeft beperkte aanpassing van de plannen opgeleverd.
De grootste aanpassing is de keuze om in te zetten op de uitplaatsing van betonproducent Struyk Verwo uit de uiterwaarden in Westervoort. Hiermee wordt gehoor gegeven aan diverse zienswijzen van belanghebbenden en belangstellenden uit Westervoort. Bovendien zorgt deze maatregel voor een grotere waterstandsdaling en het oplossen van een scheepvaartknelpunt en biedt het mogelijkheden voor een aantrekkelijker leefomgeving. De gesprekken die de afgelopen jaren met Struyk Verwo zijn gevoerd worden voortgezet in de volgende projectfase voor nadere uitwerking van de plannen.
Beantwoording zienswijzen
Indieners van zienswijzen ontvangen een dezer dagen een brief van hun gemeente met een verwijzing naar de voorlopige beantwoording van hun zienswijze.
Definitief besluit in het najaar
Er is nu overeenstemming bereikt over het zogeheten Voorkeursalternatief. Hierin staat op hoofdlijnen beschreven welke maatregelen de partners willen treffen om het Rivierklimaatpark de komende tien jaar te realiseren. Het Voorkeursalternatief is vertaald in de Intergemeentelijke Structuurvisie. Hierin staat een voorstel voor het gemeentelijke beleid tot 2035 voor de inrichting van het Rivierklimaatpark met concrete doelen en maatregelen voor het gebied.
Aangezien dit gemeentelijk beleid betreft hebben de colleges van B&W van de vijf betrokken gemeenten de Structuurvisie nu voorgelegd aan de gemeenteraden. Het is aan de raden om hier in september en oktober een definitief besluit over te nemen. Dan stellen ze ook de beantwoording van de zienswijzen vast.
Naar verwachting behandelen de gemeenteraden het voorstel op de volgende data:
- voorbereidende vergadering Zevenaar: 2 september 2020
- voorbereidende vergadering Arnhem: 2 of 9 september 2020
- voorbereidende vergadering Duiven: 8 september 2020
- voorbereidende vergadering Rheden: 15 september 2020
- voorbereidende vergadering Westervoort: 22 september 2020
De besluitvorming wordt verwacht op de volgende data:
- raad Arnhem: 16 september 2020
- raad Zevenaar: 16 september 2020
- raad Duiven: 23 september 2020
- raad Rheden: 29 september 2020
- raad Westervoort: 12 oktober 2020
Afspraken over het vervolg
Nadat de raden de Structuurvisie hebben vastgesteld neemt de minister van Infrastructuur en Waterstaat haar Voorkeursbeslissing. Vervolgens ondertekenen de tien partners een Samenwerkingsovereenkomst. Hierin spreken zij af dat ze de plannen voor het Rivierklimaatpark in de volgende projectfase samen gedetailleerd uitwerken en ook het afgesproken budget ter beschikking stellen. Naar verwacht valt eind 2023 het besluit om te starten met de (voorbereiding van de) uitvoering. Tot dan kunnen belanghebbenden en andere geïnteresseerden natuurlijk hun inbreng blijven leveren.