Conditionerende onderzoeken

23-06-2022 306 keer bekeken 2 reacties

De afgelopen maanden vonden er conditionerende onderzoeken plaats op het gebied van waterkwaliteit en natuur. Deze onderzoeken voeren we uit omdat we zorgvuldig om willen gaan met de bestaande natuurwaarden in het gebied en willen kijken waar mogelijkheden liggen voor verbetering hiervan.

Waterkwaliteit

We zijn bezig met de ontwikkeling van een meetplan om het effect van de kadeverlaging in de Koppenwaard op de waterkwaliteit van de Rhederlaag te onderzoeken. We willen weten in hoeverre de maatregelen effect hebben op de waterkwaliteit. Met dit meetplan kunnen we deze vraag straks nauwkeuriger beantwoorden.

Natuuronderzoek

Er is een globale analyse (Quick Scan) gemaakt over alle natuurwaarden van het Rivierklimaatpark. Deze laat zien op welke plekken er vermoedelijk beschermde dier- en plantsoorten zijn, maar ook waar ongewenste soorten voorkomen (invasieve exoten). Uit dit rapport komen aanbevelingen om op bepaalde plaatsen verder onderzoek te doen naar beschermde soorten. We weten bijvoorbeeld al dat de das zich in ons gebied woont, en vleermuizen en amfibieƫn.

Faunapassage

Het plan is om een faunapassage onder de N348 door ter hoogte van Velp te maken. Hiermee verbinden we IJsseldal (uiterwaard) en Veluwe(flank) met elkaar. Dieren kunnen via deze tunnel van de Velperwaarden naar Biljoen bewegen. Voor veel soorten is dit aantrekkelijk bijvoorbeeld voor de das, marter, konijn en haas. Bij hoogwater is de faunapassage een goede vluchtroute naar rustiger gelegen gebied. We doen eerst een studie naar de faunapassage. Is het idee haalbaar, dan maakt een bureau een ontwerp en vervolgens wordt de passage gebouwd. 

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

2  reacties

Sabine Verbeek 11-07-22 om 16:14

De quick scan natuur is nog niet definitief. We zetten het document online, zodra het in definitieve versie is. We plaatsen het dan onder dit bericht.

Jan 23-06-22 om 16:49

Is de gemaakte quick scan over de natuurwaarden openbaar? Ik zou deze graag willen inzien.

Cookie-instellingen