Begin juni 2019 is het nieuwe college van Gedeputeerde Staten van provincie Gelderland geïnstalleerd. Jan van der Meer heeft daarbij het Rivierklimaatpark IJsselpoort overgenomen van Peter Drenth. Van der Meer is sindsdien ook de nieuwe voorzitter van de stuurgroep Rivierklimaatpark IJsselpoort. We stelden hem vijf vragen.
a. Vanuit welk dossier/ aandachtsveld bent u betrokken bij het Rivierklimaatpark?
“Vanuit mijn verantwoordelijkheid voor klimaat en energietransitie. Hier ben ik samen met alle partners in onze provincie keihard voor aan het werk. Want de omschakeling naar duurzame energie gaat enorme impact hebben op de wereld waarin zoals we die nu kennen. Ook in dit gebied zoeken we de kansen voor duurzame opwekking van energie.”
b. Welke kansen biedt de samenwerking met tien partijen voor het gebied?
“In dit gebied moet heel veel gebeuren. Dat is complex. Je kunt dit alleen maar oplossen en er iets beters van maken als je met elkaar samenwerkt. Interessant bij dit project is dat we daarbij vanuit tien verschillende belangen naar deze opgaven kunnen kijken. En dat is dan nog los van de belangen van inwoners, agrariërs en andere ondernemers. Ik heb de afgelopen weken gemerkt dat de samenwerking met onze partners al stevig staat. We vinden elkaar snel en kunnen gebruikmaken van elkaars kennis en deskundigheid en financieringsmogelijkheden, en de onderlinge sfeer is goed.”
c. Wat ziet u als de grootste uitdaging voor de stuurgroep?
“We hebben met elkaar een conceptplan gemaakt waarin alle belangen, ideeën en wensen zorgvuldig meegewogen zijn. Het is nu een goed en evenwichtig conceptplan. Maar natuurlijk maak je dan keuzes en kun je niet iedereen helemaal tevredenstellen. Onze uitdaging is nu om iedereen mee te nemen in onze overwegingen, het grote geheel te laten zien en te zorgen dat mensen ook over hun eigen belang heen stappen en enthousiast raken.”
d. Wat is uw persoonlijke doel voor het Rivierklimaatpark?
“Dat we een aantrekkelijk gebied ontwikkelen dat klaar is voor de toekomst. Ik was wethouder in Nijmegen toen de Spiegelwaal werd gerealiseerd. Een nevengeul van ongeveer 4 kilometer dwars door Nijmegen. Deze geul heeft voor een enorme impuls gezorgd voor de stad. Vele stadsbewoners genieten nu op de oevers en men komt van heinde en verre kijken wat we in Nijmegen hebben gerealiseerd. Ik denk dat het Rivierklimaatpark ook ervoor kan zorgen dat mensen dit gebied nog meer gaan waarderen en benutten.
Grootschalige energiewinning zit niet in de scope van het Rivierklimaatpark. Maar ik hoop dat we de kansen voor kleinschalige energieopwekking in het gebied al volop benutten binnen het project Rivierklimaatpark IJsselpoort.”
e. We maken een sprong naar het jaar 2035. U loopt door het Rivierklimaatpark. Wat ziet u om u heen, wat komt u tegen? Met welk gevoel loopt u daar?
“Ik loop en ervaar een gebied waarin veel is gebeurd, dat veranderd is. Waar de verandering wordt gewaardeerd. Er zijn meer soorten dieren en planten gekomen. De voor de uiterwaarden kenmerkende natuur is aan het terugkomen. Agrariërs en andere ondernemers hebben voldoende perspectief gekregen op een winstgevende toekomst. Inwoners en recreanten genieten van natuur en cultuur en vinden er verkoeling tijdens warme dagen.