De Verkenningsfase van project Rivierklimaatpark IJsselpoort is afgerond. Van 2016 tot 2020 verkenden tien samenwerkingspartners mogelijke maatregelen voor een toekomstbestendige en robuuste inrichting van het riviergebied tussen Arnhem en Giesbeek. Via een trechteringsproces en met inbreng van betrokkenen uit het gebied zijn we gekomen tot één gezamenlijk toekomstperspectief.
MIRT-systematiek
De Verkenningsfase is één van de fasen van de zogeheten MIRT-systematiek die we hebben toegepast om te komen tot één gezamenlijk toekomstperspectief (Voorkeursalternatief). MIRT betekent Meerjarenprogramma Infrastructuur Ruimte en Transport. Deze systematiek knipt het project op in verschillende fasen:
- MIRT 1: Initiatieffase
- MIRT 2: Verkenningsfase (= huidige fase)
- MIRT 3: Planuitwerking
- MIRT 4: Aanbesteding en uitvoering
Fasen Verkenningsfase
De verkennende fase was ook weer opgedeeld in een aantal subfasen:
- Start (afgerond)
- Analyse (afgerond)
- Beoordeling (afgerond)
- Besluitvorming (afgerond)
Startfase Verkenning (afgerond)
In 2016 en 2017 hebben we samen met onze tien partners en ruim 125 gebruikers van het gebied eerst zoveel mogelijk ideeën, wensen en ambities in beeld gebracht.
Eindproduct: Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD)
Analyse, zeef 1 (afgerond)
De bijna 150 opgehaalde bouwstenen hebben we globaal beoordeeld. Daarnaast hebben we (literatuur)onderzoek gedaan, waaronder rivierkundig onderzoek en onderzoek naar de ruimtelijke kwaliteit van de uiterwaarden. Dit alles heeft in het eerste kwartaal van 2018 geresulteerd in vier kansrijke oplossingsrichtingen voor de inrichting van de uiterwaarden en het verbeteren van de waterveiligheid. Na consultatie van betrokkenen is deze NKO in september 2018 definitief vastgesteld door de tien partners.
Eindproducten: Inventarisatie Ruimtelijke Kwaliteit (IRK) en Notitie Kansrijke Oplossingsrichtingen (NKO).
Beoordeling, zeef 2 (Afgerond)
In deze fase hebben we de maatregelen uit de Notitie Kansrijke Oplossingsrichtingen uitgewerkt in twee onderzoeksalternatieven en vervolgens nader onderzocht. Zo hebben we bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de effecten op het milieu. Ook gingen we na of de maatregelen financieel en technisch haalbaar zijn (maatschappelijke kosten-batenanalyse ofwel MKBA).
Van de twee onderzoeksalternatieven bleef uiteindelijk een set maatregelen over, die we in 2019-2020 hebben verwerkt in een Voorkeursalternatief. Dit is gebeurd op basis van onder andere onderzoeksresultaten, gesprekken met betrokkenen en beschikbare financiering.
Het Voorkeursalternatief beschrijft op hoofdlijnen welke maatregelen we treffen om van het IJsselgebied tussen Arnhem en Giesbeek een klimaatbestendig en toegankelijk rivierpark te maken. Daarmee is het Voorkeursalternatief het gezamenlijke toekomstperspectief van de tien partners.
Eindproducten: Milieueffectrapportage (m.e.r.), Voorkeursalternatief (VKA).
Besluitvorming (afgerond)
In de besluitvormingsfase kwam een aantal ‘producten’ samen. Het Voorkeursalternatief is (beleidsmatig) vertaald in de Intergemeentelijke Structuurvisie. In de bijlagen van het Intergemeentelijke Structuurvisie is het PlanMER (milieuonderzoek) opgenomen. Eind 2019 kon iedereen reageren (een zienswijzen indienen) op de Intergemeentelijke Structuurvisie. Alle ontvangen reacties zijn beantwoord in een Nota Zienswijzen.
In het najaar hebben de vijf gemeenteraden de Intergemeentelijke Structuurvisie vastgesteld. Daarnaast nam de minister van Infrastructuur en Waterstaat op 24 oktober 2020 een zogeheten Voorkeursbeslissing.
Op 29 oktober 2020 ondertekenden de tien partners een Samenwerkingsovereenkomst. Hierin hebben zij afgesproken de plannen voor het Rivierklimaatpark samen gedetailleerder uit te werken en ook het afgesproken budget ter beschikking te stellen. De ondertekening van de Samenwerkingsovereenkomst betekent het einde van de Verkenningsfase en de start van de Planuitwerkingsfase.
In de Planuitwerkingsfase werken we de plannen uit en bereiden we de uitvoering van de maatregelen voor. In deze fase vinden bovendien de benodigde bestemmingswijzigingen plaats en vragen we de eerste vergunningen aan. Ook tijdens deze fase gaan we weer in gesprek met betrokkenen uit het gebied en belangenvertegenwoordigers. De uitvoering van de maatregelen vindt uiteindelijk naar verwachting plaats in de periode 2024-2028.
Eindproducten: Voorkeursalternatief vastgelegd in de Intergemeentelijke Structuurvisie (incl. Plan-MER en Nota Zienswijzen), het MIRT2-besluit (=Voorkeursbeslissing), Samenwerkingsovereenkomst.
(Klik op onderstaande afbeelding voor een betere versie).